Üzüm Bağlarında çalışmalar devam ediyor

Ekonomi 17.04.2024 - 02:03, Güncelleme: 17.04.2024 - 02:03 397 kez okundu.
 

Üzüm Bağlarında çalışmalar devam ediyor

Salihli ve yöresindeki çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarında ilkbahar dönemi çalışmaları devam ediyor.
Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağlarında ilkbahar dönemi çalışmaları devam ediyor. Salihlili üzüm üreticisi Serdar Kemer,” Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağlarında ilkbahar dönemi çalışmaları devam ediyor. Bu dönem asmalarda aralama, toprak havalandırma, İlkbahardaki toprak işlemesindeki amaç ise yabani otların yok edilmesi ve toprağın kabartılmasıdır. Genç bağlarda ilkbahar toprak işlemesiyle beraber boğaz köklerinin temizlenmesinde de yarar vardır.  Bitki gelişimi düzenleyici kullanımları ve ilaçlama işlemlerini yapıyoruz. Bağlarda zirai mücadele konusunda hastalık ve zararlının doğru teşhisine, doğru ilacın doğru zamanda uygun dozda kullanımına ve ilacın hasattan ne kadar süre önce kullanılabileceğine çok dikkat etmek gerekir. Bu noktada ilaç kalıntısını da göz önünde bulundurma zorunluluğumuz da var. Yaş ve kurutmalık olarak üretim yapılacağı için de titiz bir çalışma programı uyguluyoruz En büyük arzumuz afatsız bir sezon geçirmek” dedi. “Üzüm üreticilerine ölükol hastalığı ile mücadele konusunda uyarı” Manisa Tarım Orman İlçe Müdürlüğü Yetkilileri üzüm üreticilerine ölükol hastalığı ile mücadele konusunda uyarıda bulundular. Yetkililer, "Ölükol hastalığı, bağ alanlarında yoğun olarak görülmekte ve zarar yapmaktadır. Ölükol hastalığına Üreticiler tarafından ‘Çelikmarazı’ ‘Kömür’ gibi isimler de verilmektedir. Hastalık o yılın verimini direkt olarak etkilediği gibi ertesi yılın ürünlerini oluşturacak olan gözleri de tahrip etmektedir. Bu nedenle hastalık sadece o seneyi değil ertesi seneleri de ilgilendirmektedir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde asmanın kurumasına bile neden olabilen bir hastalıktır. Genel olarak yaprak, sürgün hatta salkım kurumaları nedeniyle doğrudan verim kaybına neden olabilen hastalık, ertesi yıl gözlerin ölmesi (uyanmaması) nedeniyle daha yüksek oranlarda verim kaybına neden olabilir. Özellikle sürgünlerin dip kısımlarında (ilk 3-5 boğum aralarında) hastalık belirtileri yoğun olarak görülür. Gözlerin uyanmaması neticesinde asmanın bir veya birkaç ürün dalı sürmez. Uyanan gözlerden oluşan sürgünlerde hastalıkla bulaşık olarak uyanırlar. Ölükol hastalığı ile mücadelede en çok dikkat edilecek nokta; budama sırasında hastalıkla bulaşık çubukların dipten kesilerek çıkarılmasıdır. Çıkarılan çubuklar kesinlikle bağın içinde veya çevresinde bırakılmamalıdır. Toplanıp yakılmalı veya bağdan uzaklaştırılarak imha edilmelidir. Bu işlem gereği gibi yapılırsa hastalık kaynağı büyük oranda ortadan kaldırılır. Ölükol Hastalığı ile ilaçlı mücadele kış mücadelesiyle başlar. Ölükol hastalığı ile mücadelede başarılı olmak için kış ilaçlaması mutlaka yapılmalıdır. Gözler uyanmadan 10-15 gün önce %4'lük bordo bulamacı veya ruhsatlı kış mücadele ilaçları (hazır bordo bulamacı) kullanarak ilaçlama yapılmalıdır! Üretim sezonunda aşağıdaki mücadele programa göre ihmal edilmeden mutlaka yapılmalıdır. 1.İlaçlama: Sürgünler 2-3 cm iken, 2.İlaçlama: Sürgünler 8-10 cm iken, 3.İlaçlama: Sürgünler 25-30 cm iken yapılmalıdır” şeklinde ifade ettiler.
Salihli ve yöresindeki çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarında ilkbahar dönemi çalışmaları devam ediyor.

Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağlarında ilkbahar dönemi çalışmaları devam ediyor. Salihlili üzüm üreticisi Serdar Kemer,” Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağlarında ilkbahar dönemi çalışmaları devam ediyor.

Bu dönem asmalarda aralama, toprak havalandırma, İlkbahardaki toprak işlemesindeki amaç ise yabani otların yok edilmesi ve toprağın kabartılmasıdır. Genç bağlarda ilkbahar toprak işlemesiyle beraber boğaz köklerinin temizlenmesinde de yarar vardır.  Bitki gelişimi düzenleyici kullanımları ve ilaçlama işlemlerini yapıyoruz.

Bağlarda zirai mücadele konusunda hastalık ve zararlının doğru teşhisine, doğru ilacın doğru zamanda uygun dozda kullanımına ve ilacın hasattan ne kadar süre önce kullanılabileceğine çok dikkat etmek gerekir. Bu noktada ilaç kalıntısını da göz önünde bulundurma zorunluluğumuz da var. Yaş ve kurutmalık olarak üretim yapılacağı için de titiz bir çalışma programı uyguluyoruz En büyük arzumuz afatsız bir sezon geçirmek” dedi.

“Üzüm üreticilerine ölükol hastalığı ile mücadele konusunda uyarı”

Manisa Tarım Orman İlçe Müdürlüğü Yetkilileri üzüm üreticilerine ölükol hastalığı ile mücadele konusunda uyarıda bulundular. Yetkililer, "Ölükol hastalığı, bağ alanlarında yoğun olarak görülmekte ve zarar yapmaktadır. Ölükol hastalığına Üreticiler tarafından ‘Çelikmarazı’ ‘Kömür’ gibi isimler de verilmektedir. Hastalık o yılın verimini direkt olarak etkilediği gibi ertesi yılın ürünlerini oluşturacak olan gözleri de tahrip etmektedir. Bu nedenle hastalık sadece o seneyi değil ertesi seneleri de ilgilendirmektedir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde asmanın kurumasına bile neden olabilen bir hastalıktır. Genel olarak yaprak, sürgün hatta salkım kurumaları nedeniyle doğrudan verim kaybına neden olabilen hastalık, ertesi yıl gözlerin ölmesi (uyanmaması) nedeniyle daha yüksek oranlarda verim kaybına neden olabilir. Özellikle sürgünlerin dip kısımlarında (ilk 3-5 boğum aralarında) hastalık belirtileri yoğun olarak görülür. Gözlerin uyanmaması neticesinde asmanın bir veya birkaç ürün dalı sürmez. Uyanan gözlerden oluşan sürgünlerde hastalıkla bulaşık olarak uyanırlar. Ölükol hastalığı ile mücadelede en çok dikkat edilecek nokta; budama sırasında hastalıkla bulaşık çubukların dipten kesilerek çıkarılmasıdır. Çıkarılan çubuklar kesinlikle bağın içinde veya çevresinde bırakılmamalıdır. Toplanıp yakılmalı veya bağdan uzaklaştırılarak imha edilmelidir. Bu işlem gereği gibi yapılırsa hastalık kaynağı büyük oranda ortadan kaldırılır. Ölükol Hastalığı ile ilaçlı mücadele kış mücadelesiyle başlar. Ölükol hastalığı ile mücadelede başarılı olmak için kış ilaçlaması mutlaka yapılmalıdır. Gözler uyanmadan 10-15 gün önce %4'lük bordo bulamacı veya ruhsatlı kış mücadele ilaçları (hazır bordo bulamacı) kullanarak ilaçlama yapılmalıdır! Üretim sezonunda aşağıdaki mücadele programa göre ihmal edilmeden mutlaka yapılmalıdır. 1.İlaçlama: Sürgünler 2-3 cm iken, 2.İlaçlama: Sürgünler 8-10 cm iken, 3.İlaçlama: Sürgünler 25-30 cm iken yapılmalıdır” şeklinde ifade ettiler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.