Demirköprü Barajı'nda tehlike çanları çalıyor

Mevsim itibarıyla havaların bu aylarda yağışlı gitmesi gerekirken, küresel ısınma ve yağışların olmaması nedeniyle Demir köprü Barajı’nın su seviyesinin düşük olduğunu belirten yetkililer önümüzdeki süreçte havanın yağışlı geçmesini ümit ettiklerini ifade ettiler.

 “Su kıtlığı endişe verici bir noktaya geldi”

Bölgede son günlerde yeterli yağışların olmadığını belirten Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, “Son yıllarda Gediz havzasında iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yaşanan su kıtlığı endişe verici bir boyutta. Önümüzdeki süreçte beklenen yağışlar olmadığı takdirde Demir köprü Barajı’ndan sulama sezonunda arazilere bir defa bile su verilmesi mümkün olmayacak ”dedi.

“Bölgede kuraklık devam ediyor “ 

 Gema Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, ”Bölgede kuraklık halen devam ediyor. İklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle etkilenen sadece Gediz Nehri değil, Küçük ve Büyük Menderes ile Bakırçay’da olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Demir köprü Barajı’nda Ege Bölgesi’nin gerek sulamada gerekse elektrik üretiminde can damarı olan Demir köprü Barajı’nda bugün için su seviyesinin eksi kotta olduğu belirtilmektedir. Önümüzdeki süreçte yani Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs Aylarında beklenen yağışlar olmazsa sulama sezonunda arazilere bir defa bile su verilmesi mümkün değil. Barajdan su verilmediği için de elektrik üretimi olmayacak “dedi.

“Tarımsal sulama ile birlikte elektrik üretimi de ekonomiye katkı sağlıyor”

Demir köprü Barajı’nın tarımsal sulama ile birlikte elektrik üretimi de yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamakta olduğunu belirten Kilimcigöldelioğlu,”1960 yılında hizmete açılan ve her biri 23 MW gücünde 3 adet türbini bulunan Demir köprü Barajı’nda tarımsal sulama ile birlikte elektrik üretimi de başlıyor. Yetkililer 2024 yılı sulama sezonunda 68 Milyon kWh elektrik üretimi yapıldığını belirttiler” dedi.

“ Susuzluk kapımızda artık kapalı devre damla sulama sistemi projesine geçmelidir”

Kilimcigöldelioğlu,” Küresel ısınma, yağışsızlık, döngüsel kuraklık derken su sorunu ile karşı karşıya geldiğimiz bir gerçek. Ege Bölgesi’nin tarımsal sulamada ve elektrik üretiminde can damarı olan ve 1 Milyar 200 Milyon metreküp su kapasitesine sahip Demirköprü Barajı’nda su seviyesi eksi kota düştü. Susuzluk kapımızda. Artık kapalı devre damla sulama sistemi projesine geçilmesi gerekir çünkü Murat Dağı eteklerinden başlayıp, İzmir Menemen’e kadar devam eden ve geçtiği bölgeye suları ile hayat veren Gediz Nehrinin suları artık yetersiz gelmektedir. Gediz Nehri’nin geçtiği 401 Kilometrelik yol güzergâhında kurumalar başladı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve İzmir Devlet Su İşleri 2.Bölge Müdürlüğü plansız, programsız çalışma yapıyor. Gediz Nehri’nin doğduğu murat Dağı’nda yeni baraj yapılıyor. Murat Dağı ismi verilen bu barajdan 31 Bin 500 dekar Arazinin sulanacağı belirtiliyor. Uşak Belediyesi’nin içme suyu da Gediz Nehri üzerine yapılan bir barajdan karşılanıyor. İzmir, Manisa, Uşak ve Kütahya’da 72 gölet hizmet veriyor. Bazı göletler yeterli su olmadığı için boş. Sadece Manisa ve İlçelerinde yapılan gölet sayısı 52, Tüm Gediz Havzası’nda yapılan gölet sayısı ise 100’ün üzerinde. Manisa Bölgesi’nde, Demirci’de 13 baraj projesi var. Bu projelerden 7’si bitirilip hizmete girdi. Kula’da 7 gölet yapıldı. Bu durumda Demirköprü Barajı’na yeterli seviyede su gelmesi mümkün değil. DSİ Genel Müdürlüğü, İzmir DSİ Bölge Müdürlüğü Demirköprü barajını düşünmüyor. Salihli, Turgutlu, Manisa, Saruhanlı, Kemalpaşa ve menemen’de10 binlerce dekar üzüm bağları, meyve ve sebze bahçeleri susuz kalacak. Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı olarak bizler üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz ”dedi.