Fetih Mescidi yeniden ayağa kaldırıldı
Şehzadeler Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle Saruhan Bey'in Manisa'yı fethinden sonra Bizans topraklarına yaptırdığı ve günümüze ulaşan tek eser olan harabe halindeki Fetih Mescidi'nde restorasyon çalışmasını tamamladı. Fetih Mescidi yıllarca Hacet Dede Türbesi olarak kullanılıyordu. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılına denk gelen Manisa’nın Fethi’nin 710. Yılında Fetih Mescidi dualarla açıldı, ilk namaz kılındı. Fetih Mescidi açılışı öncesi Türk Beyi Saruhan Bey Türbesi önünde anma programı gerçekleşti. Türbede dua edildi. daha sonra Topkale’de yer alan Fetih Mescidi açılışı gerçekleşti. Okunan ezanın ardından Manisa İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından ilk namaz kılındı.
TARİHİMİZE, ECDADIMIZA, EMANETİMİZE SAHİP ÇIKARAK MESCİDİ ASLINA UYGUN YAPTIK
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Manisa için anlamlı ve önemli bir çalışmayı tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ecdadımızı unutmamamız gerekiyor. 710 yıl önce yapılan bir mescidin yeniden ayağa kaldırılması, ecdadın emanetlerine sahip çıkmak; buranın bir Türk ve İslam yurdu olduğunu tekrar dosta ve düşmana gösterilmesi anlamını taşımaktadır. Fethin hemen akabinde Manisa’nın fatihi Saruhanbey tarafından yaptırılmış olan Fethi Mescidi’ni aslına uygun bir şekilde restore ederek, açılışını gerçekleştiriyoruz. Burayı çevre düzenlemesiyle birlikte 12 milyona inşa ettik. Bugüne kadar emek sarf edenlere teşekkür ediyorum. Tarihimize, ecdadımıza, emanetimize sahip çıkarak mescidi aslına uygun bir şekilde restore ettik, bugünde halkımıza ve ilgili kurumlarımıza emanet ediyoruz. Rabbim nice güzel ecdad yadigarı güzel eserleri restore edip, kazandırmayı bizlere nasip etsin” dedi.
CUMHURİYET’İN 100. YILINDA BURAYI AÇMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
Manisa Valisi Enver Ünlü, “Cumhuriyetimizin 100. yılını, Türkiye Yüzyılını kutladığımız bu anlamlı haftada Manisa’nın fethinin 710 uncu yılını da kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyor; Manisa’yı fethederek Türkleşmesini sağlayan, bu bölgeyi bize ebedi yurt yapan Saruhan Bey’i de rahmetle yad ediyorum. Bu topraklar öyle topraklar ki üzerinde birçok kıymetli alim ve büyük insanlar yetişmiştir. Bunlardan biri de Bizans döneminin önemli bir merkezi olan Manisa’yı fethederek Türkleşmesini sağlayan Saruhan Beydir. 1313 yılının 25 Ekim’i 26 Ekim’e bağlayan ve Recep ayının Regaip Kandil’i gecesine denk gelen mübarek bir gecede Manisa’yı fetheden Saruhan Bey, burayı Türklere yurt yapmış, ertesi gün cuma namazını da fethedilen Manisa da kılmıştır. Manisa’yı beyliğin merkezi olarak kullanan Saruhanoğulları Beyliği, yaklaşık bir asır bölgede hakimiyetini sürdürmüş, gerçekleştirdikleri fetihler sonrasında Türkmenler yöreye göç etmeye başlamış böylece bölgede Müslüman Türk nüfusu artmış ve bu bölge bizim ebedi yurdumuz haline gelmiştir. Manisa ve çevresinde önemli eserler bırakan Saruhanoğulları Beyliği, Ulucamii ve Mevlevihane gibi önemli eserleri de inşa ederek bizlere miras bırakmışlardır. Bu eserlerin birçoğu günümüzde halen hizmet vermeye devam etmektedir. Ayrıca Fetih’ten hemen sonra Saruhan Bey tarafından Manisa Kalesi içinde yer alan ve Spil Dağı’nın eteklerinde inşa edilen Fetih Mescidi, Manisa’nın sembolü haline gelmiştir. Zaman içinde yerleşim yerlerinin aşağıya kaymasıyla atıl durumda kalan Fetih Mescidi 710 yıl sonra bugün restorasyonu tamamlanarak ibadete açılıyor. Mescidin 710 yıl sonra yeniden ayağa kaldırılması, ecdadın emanetlerine sahip çıkıldığını, buranın Türk ve İslam yurdu olduğunu tekrar dosta ve düşmana gösterilmesi anlamını taşıyor. Ecdadın mirasına sahip çıkan milletimizin ilelebet payidar olma ve muasır medeniyetin üstüne çıkma yolunda vatan, millet ve istiklal sevdamızı güçlendirdiğini düşünüyor; Fetih Mescidi’nin restorasyonunun yapılarak 710 yıl sonra Manisa’nın Fetih gününde ibadete açılmasında emeği geçen başta Şehzadeler Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik ve ekibine teşekkür ediyorum. Benliğini, yüreğini bu topraklara adamış; bu cennet vatana, birlik ve beraberliğimize hizmet etmiş bütün ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.
GELECEK KUŞAKLARIMIZ İÇİN EBEDİYEN VATAN KILDIKLARI TARİHİN 710. YIL DÖNÜMÜ
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Manisa’mız, gelişmiş sanayisi ve tarımsal zenginliğiyle ülkemizin gözbebeği şehirleri arasında yer alıyor. Güzel şehrimiz, mitolojik çağlardan Lidyalılara, Saruhanoğulları Beyliğinden Osmanlı’ya ve Cumhuriyet’e kadar önemli eserleri içinde barındıran Şehzadeler Şehridir. Çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han’dan, Dünya’yı titreten Kanuni Sultan Süleyman’a kadar Osmanlı İmparatorluğunun önemli padişahları, bu kadim şehirde şehzadelik yapmıştır. Böylesi köklü bir tarihe sahip bu şehre ve bu şehirde yaşayan hemşehrilerimize hizmet ediyor olmaktan mutluluk duyuyorum. Bizlere bu imkanı sağlayan Rabbime şükrediyor, desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz hemşerilerime de ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün atalarımızın bu toprakları bizim için ve gelecek kuşaklarımız için ebediyen vatan kıldıkları tarihin 710. yıl dönümü. Bundan tam 710 yıl önce büyük Türk Beyi Saruhan Bey Magnezya Kalesi’ni fethederek şehrimizi ebedi Türk vatanı haline getirdi. Manisa’mızın her köşesinde adı yaşayan değerli Manisa tarihçisi merhum Çağatay Uluçay başta olmak üzere, tarihçilerin ortak kanaatlerine göre Manisa’mızın fethi, 26 Ekim 1313 tarihinde bir Regaip Kandili Gecesi'nde gerçekleştirilmiş. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında açılışı yapılan Fetih Mescidi ile Manisa’nın fethi ve anma programlarının atalarımızın hatırasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara miras bırakmak açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu mirası yaşatan Şehzadeler Belediye Başkanımız Sayın Ömer Faruk Çelik başta olmak üzere, emeği geçen tüm çalışanlarını şahsım ve hemşerilerim adına canı gönülden kutluyorum” dedi.