Gediz Ovası verimini ve bereketini bu noktaya borçlu!

Ege Bölgesi için hayati önem taşımakta olan Gediz nehrinin (Hermos) kaynağı Murat Dağı’ndan çıkmaktadır. Murat Dağı, ismini asıl adı Kara Bali olan Murat Gazi'den aldığı belirtilmektedir. Alan rehberlerinden Sabahattin Argaç, ”Batı Anadolu’nun önemli nehirlerinden olan Gediz nehrinin (Hermos) kaynağı Murat Dağı’ndan çıkmaktadır. Antikçağdaki öneminin yanı sıra prehistorik dönemlerde de bulunduğu bölgede önemli olan bir dağdır. Antikçağda Susa’dan başlayıp Sardes’e kadar uzanan “Kral Yolu” Murat Dağı’nın güneyinden geçmektedir. Murat Dağı kaplıcalara ve zengin su kaynaklarına sahiptir. Dağdan çıkan bu su kaynaklarının bir kısmı ile Gediz Nehrine (Hermos), Porsuk çayı ile Sakarya Nehrine ve Banaz çayı ile Büyük Menderes Nehrine, Akarçay ile Eber Gölüne su sağlanmaktadır. Zengin su kaynaklarının yanı sıra geniş orman alanlarına sahip olan Murat Dağı üzerinde yayla ve düz alanlar da mevcuttur. Zengin bir bitki çeşidinin yetiştiği Murat Dağı bu yönü ile de dikkati çekmekte, özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde şifalı ot meraklılarının akınına uğramaktadır ”dedi.

Murat Dağı ismini burada şehit düşen Murat Gazi’den aldı”

Rivayete göre Murat Gazi (Kara Bali),Batı Anadolu’nu n can damarı Murat Dağı’na ismini veren Alperen. Bu Ege’nin bolluk ve bereket simgesi koca dağa ismini veren ulu kişi. Termal Tesislerin olduğu yerde Murat Dede’nin türbesi bulunmaktadır. Türbenin ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördüğünü belirten Alan rehberlerinden Sabahattin Argaç, ”Türbenin girişinde bulunan yazıda ’Burada asıl adı kara Bali olan Murat gazi yatmaktadır. O Türkistan’dan Anadolu’ya gelen, nice uygarlıklar yeşerip boy attığı bu toprakları Türk Yurdu haline getirmek için savaşırken, orda canını veren binlerce şehidimizden biridir. Onun destanı kişiliğinin dağı saran ışığında, Türkmen savacılarının şehitliğe yücelişini görürsünüz.

Murat Gazi(Dede),Germiyanoğlularının fetihlerine katılmış, savaş meydanlarında unutulmaz kahramanlıklar göstermiş, bilge bir efendi. Murat Dağı çarpışmaları bütün hızıyla sürdüğü sırada Murat gazi düşman saflarına dalıp, darmadağın ediyordu o sırada bir düşman kılıcıyla aldığı ölümcül yara nedeniyle orada şehit olur’ yazının sonunda ise kaynak: Mehmet Pınar ibaresi yer alıyor ”dedi.