Celal Bayar Üniversitesi Akademik Yılı Açılışı Gerçekleştirildi

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene Vali Vahdettin Özkan’ın yanı sıra Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Cumhuriyet Başsavcısı Kurtça Eker, Adalet Komisyonu Başkanı Osman Soydal, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin hazırladığı müzik dinletisi ile başlayan program MCBÜ tanıtım filminin izlenmesi ile devam etti.

Törende konuşma yapan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, üniversitenin genel durumu ve faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Manisa Celal Bayar Üniversitesine 2024 yılında 9 bin 95 öğrencinin kayıt yaptırdığını, toplam öğrenci sayısının 49 bin 12, akademisyen sayısının 2 bin 19 olduğunu belirten Rektör Kibar, İşletmede Mesleki Eğitim modeli kapsamında 1415 firmada 2 bin 481 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade etti.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek de bir konuşma yaparak Manisa Celal Bayar Üniversitesi 2024-2025 Akademik yılı açılışının hayırlı olmasını diledi.

Vali Vahdettin Özkan, “Eğitim; tüm sektörlerin ve tüm insanların öncelikle ilgisindedir. Bütün sektörlere ruh veren, hedef veren, anlam veren ve tüm operasyonları yönetme kabiliyeti veren eğitimdir. Eğitim faaliyetlerinin nasıl iyileştirilip, geliştirileceği insanların en önemli sorusu olmuştur.” dedi.

Eğitimin Niteliği Önem Arz Ediyor

Eğitime erişilebilirliğin öncelikli bir konu olduğunu bu sebeple devletimizin ve hükümetimizin eğitim hizmetini etkinleştirmek, yaygınlaştırmak için önemli bir çaba içerisinde olduğunu belirten Vali Özkan “Yurdun dört bir yanında üniversitelerin fiziki altyapısı için önemli adımlar atıldı. Fiziki alt yapının iyileştirilmesi ve bilgi teknolojilerinin kullanımıyla birlikte tabi ki eğitimin kalitesi önemli. İyileştirme, geliştirme ve ileri götürmek adına eğitim programlarının, müfredatın nasıl olması gerektiği, toplumun ve diğer sektörlerin bu alana sunabilecekleri katkılar neler olmalıdır? Bu alanda ki eleştirilerinde çok kıymetli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bütün bunlar yarın çocuklarımızın çok daha iyi bir eğitim alması açısından güvence mekanizmalarıdır.” dedi.

Günümüzde erişim ağının gelişmesiyle beraber eğitimin evrensel yönü olduğunu da vurgulayan Vali Özkan,  dünya ve insanlık adına yapılacak bilimsel çalışmalara katkı sağlamasının önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Üniversitenin Sanayi ve Diğer Alanlarla Yapacağı İş Birlikleri Etkili

Vali Özkan konuşmasına şu şekilde devam etti: “Elbette ki üniversitelerimizin esas misyonu  bilgi üretmektedir. Ama toplumsal hayattaki bu bilgilerin teknolojiye dönüştürülmesi, eğitim-sanayi iş birliğinin daha da geliştirilmesi hem kamu yararı açısından hem dünyadaki rekabet gücümüzün artması açısından önemli bir husustur. Üniversite-sanayi, üniversite-toplum iş birlikleri ve diğer tüm sektörlerle yapılan iş birlikleri hem teorik olarak bilgi üretme hem teknoloji üretilmesi hem talep edilen iş gücünü üretmesi açısından önem arz etmektedir. Bütün sektörlerin nitelikli insanlarla ilerleyeceği malum, bunu da üniversitelerimiz hocalarımızın rehberliğinde yapmaktadır. Eğitimin  hem kalitesinin arttırılması hem katılımın artırılması hem de eğitime hizmet veren bütün kurumların kurumsal kapasitesinin artırılması ulusal stratejik hedeflerimizdir. Kalkınma planlarımızda eğitimi önceleyen bir yapı var ve burada hepimize düşen görevler var. Başta sanayi olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile birlikte eğitime yardımcı olacağız. Tarihimizden gelen medeniyet değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasında üniversitemiz öncüdür. Üniversitelerimizin hem bilgi üretmede hem teknoloji üretmede hem toplumsal kalkınmamıza rehberlik etmesi çok kıymetli. Üniversite aynı zamanda  konjonktürel risklere karşı toplumu muhafaza mekanizmasıdır.” dedi.

Akademik yılın açılışında hocaların ve öğrencilerin heyecanına ortak olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Özkan, akademik yıl açılış gününün üniversite ve şehir açısından bir bayram olduğunu söyleyerek, yeni dönemin hayra, berekete, eğitim kamu hizmetini daha da iyileşmesine vesile olmasını temenni etti.

Konuşmaların ardından Akademik Yıl Açılış Töreni’nde ilk ders “Bilişim Teknolojileri ve Bilişim Disiplinleri Etkileşimi” konusu ile Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker tarafından gerçekleştirildi.

Törende sonunda 2023 yılında çeşitli alanlarda başarı gösteren öğretim üyelerine ödülleri takdim edildi.