Üzüm bağlarında kış mesaisi devam ediyor
Üreticiler bir yandan ip kesimi işlemi yaparken diğer taraftan da budama çalışmaları ve gübreleme işlemleri yapıyorlar. Yetkililer, üreticilere doğal afetlere karşı uyarılarda bulundular.
Salihli ve yöresinde 130 bin 330 dekar alanı kapsayan üzüm bağlarında kış mesaisi devam ediyor.
Sabahın erken saatlerinde bağlarda işbaşı yapan üreticiler, geçen sezondan kalan bağ çubuklarının bağlı olduğu ipleri kesiyor. Bağlar bu şekilde budamaya hazırlanıyor. Daha sonra kaliteli sofralık ve kurutmalık üzüm yetiştirmek için yoğun kışlık çalışmalarını sürdüren üreticiler, Mart ayının ilk haftasına kadar devam etmesi beklenen budama ve asma çubuğu bağlama çalışmalarının ardından gübreleme, toprak havalandırma ve ilaçlama işlemlerine başlayacak.
”Üzüm bağlarından kaliteli üzüm elde etmek için budama çok önemlidir”
Üzüm üreticileri ,” Çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarından kaliteli ürün elde etmek için budama çok önemlidir. Yaş ve kurutmalık olarak üretim yapılacağı için titiz bir çalışma programı uyguluyoruz. Budama sırasında asmada bırakılacak çubuk miktarının belirlenmesinde en iyi ölçü bir yıl önceki gelişme durumudur. Çubuklar çeşide özgü kalınlıkta ve iyi olgunlaşmışlarsa bir önceki yılda olduğu kadar göz bırakılması uygundur. Çubuklar normalden daha kalın ve kuvvetli gelişmişlerse bir önceki yıl az göz bırakıldığının işareti olup bırakılacak göz sayısının arttırılması gerekir. Bunun aksinde çubuklar ince, zayıf ve iyi olgunlaşmadığında önceki yıl asmanın, kapasitesinin üstünde yüklendiğine işarettir ve böyle durumda daha sert budama yapılarak bırakılan göz sayısı azaltılmalıdır. Bu nedenle bağlarda yaş ve kurutmalık olarak üretim yapılacağı için titiz bir çalışma programı uyguluyoruz. Budama ve asma bağlama işlemleri ardından mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olan çalışmalar kapsamında gübreleme, topak havalandırma ve ilaçlama çalışmaları gerçekleştirilecek. Afatsız bir sezon geçirmek en büyük arzumuz “dediler.
“Budama ücretleri dayıbaşı ile birlikte Bin 500 Lira”
Üreticiler, Çekirdeksiz Sultaniye Üzüm Bağlarında budama ve asma bağlama çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğü bu dönemde budama ücretlerinin, dayıbaşı ücreti ile birlikte Bin 500 olduğunu belirttiler.
“Doğal afetlerden korunmanın tek yolunun bağları tarım sigortası yaptırmaktır”
Doğal afetlerden korunmanın tek yolu bağları tarım sigortası yaptırtmak olduğunu belirten Yetkililer, “ Üreticilerimiz doğal afetlere karşı ürünlerini şimdiden sigorta yaptırtsınlar. Doğal afetlere karşı korunmanın tek yolu sigorta yaptırtmaktır ve bunun dışında hiç bir önlem yok. Bağını sigorta yaptırmayan üreticiler için zarar tespit çalışmaları dahi yapılmıyor. Devlet sigorta desteği vererek üreticiyi korumayı amaçlıyor. Bunun içinde üreticiye destek kapsamında sigorta bedelinin yüzde 50'sini ödüyor. Kalan ücreti de üreticimiz mahsulde ödeyebiliyor. Üreticilerimiz dönüm başı bir kelter üzümü sigorta primine ayırsa, kendisini ve üzümünü güvence altına alabilir” dedi.