Salihli’de Kıbrıs gazileri anılarını tazelediler

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’inci yıldönümü kutlamaları kapsamında bir araya gelerek anılarını tazelediler. Şehit Yüzbaşı Ramiz Turan ve Piyade er Murat Önoğlu’nu Şehit Mehmetçik Anıtı’nda yer alan sembolik mezarı başında andılar.  

Kıbrıs Barış Harekâtına katılan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın Batman Jandarma Komando Taburu’nda, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Osman Ercan Girne İstikam Taburu’nda, Mehmet Çam 50 Piyade Alayı’nda, Ali Erdem Hava İndirme Taburu’nda, Halil Ertürk Değiştirme Birliği’nde, Yalçın Yoldaş 28.Piyade Alayı’nda görev aldıklarını belirterek, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’inci yıldönümünde anılarını tazelediler.

“Biz gaziler olarak bu haklı gururu yine aynı coşkuyla yaşıyoruz”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın,” Yunan hükümeti tarafından desteklenen, Yunanlı subayların yönetimindeki Rum Milli Muhafız Ordusu ile EOKA 15 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs’ta darbe yaptı. Makarios Ülke dışına kaçtı. Yerine Nikos Sampson getirildi. Bu darbe aslında Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasına, Türklerin yok edilmesine yol açacaktı. Darbe Türkiye’nin müdahale nedeniydi. Türk Silahlı Kuvvetleri 20 Temmuz 1974 tarihinde Hava İndirme Harekâtı ile operasyonu başlattı. Türk birlikleri 21 Temmuz’dan itibaren, Rum kuvvetlerine karşı tamamen üstünlük sağlayarak ileri harekatına devam ettiler. 22 Temmuz’da çıkarma yapan birliklerimiz ile birleşme sağlandı. Harekât doğu ve batı yönünde gelişerek Rum hedefleri tek tek ele geçirildi. Girne-Lefkoşa yolu tamamen Türk birliklerinin kontrolüne girdi. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ateşkes kararını 22 Temmuz 1974 saat 17.00’de kabul edip, uygulamaya koyduğunu ilan etmiştir. Bu gelişmeler üzerine Yunanistan’da cunta, Kıbrıs’ta da Sampson istifa ettiler. Ateşkes ile birlikte Türk birliklerinin ilerleyişlerini durdurmaları üzerine adanın her yanındaki binlerce Türk, Rumlar tarafından kuşatılmış, Rumlar Türk köylerindeki savunmasız çoğu çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere yüzlerce Türk’ü topluca ve vahşice öldürmüştü. İkinci Cenevre Konferansı’nda Yunan ve Rum tarafı zaman kazanmak, dünya kamuoyunu Türkiye aleyhine çevirmek için uzlaşmaz bir tutum sergilemeye başladılar. Birinci Cenevre Konferansı’nda alınan kararları dahi dikkate almadılar. İkinci Cenevre Konferansı’nın başarısızlığa uğraması üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri İkinci Barış Harekatı’na başladı. Birliklerimiz 14 Ağustos akşama doğru Paşaköy ve Serdarlı’ya girerek soydaşlarımızla kucaklaştılar.

15 ve 16 Ağustos’ta doğu ve batı istikametlerinde ileri harekâtına devam eden birliklerimiz Magosa, Lefkoşa ve Lefke hattının kuzeyindeki bölgeyi tamamen kontrol altına almışlardır. Bu savaşta; 415’i Kara, 65’i Deniz, 5’i Hava ve 13’ü Jandarma olmak üzere 498 Türk askeri şehit olmuş, 1200’de yaralanmıştır. 70 Kıbrıslı Mücahit ve 270 Kıbrıs Türk’ü şehit olmuş, 1000 Kıbrıslı Türk de yaralanmıştır.

Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıslı Türklerin can güvenlikleri sağlanmış, Rumların Enosis hayali Akdeniz’in karanlık sularına gömülmüştür. Türkiye bu harekâtı ile kendi güvenliğini ve Kıbrıslı Türklerin güvenliğini tehlikeye atacak girişimlere hiçbir zaman seyirci kalmayacağını dünyaya fiilen kanıtlamış oluyordu. 13 Şubat 1975 de Kıbrıs Türk Federe Devlet’i, 15 Kasım 1983 de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilan edildi. Kıbrıs’ta Türk ve Rumlar arasında yapılan tüm görüşmelerde, Rumların uzlaşmaz tutumları nedeniyle günümüze kadar bir sonuç alınamamıştır. Kıbrıs’la ilgili yürütülen görüşmeleri bu uğurda canlarını ortaya koyan gaziler olarak dikkatle izliyoruz. Toprağa düşen şehitlerimizin ve akıtılan kanların dikkate alınacağını umuyor; uğrunda şehit verdiğimiz, kan döktüğümüz toprakları da kutsal bir emanet olarak kabul ediyoruz. Savaşta kazanılan toprağın, herhangi bir nedenle iadesi kabullenemez. Kıbrıs Barış Harekâtının üzerinden 50 yıl geçti. Biz gaziler olarak bu haklı gururu yine aynı coşkuyla yaşıyoruz. Şuna inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sonsuza dek ilelebet hür ve bağımsız yaşayacaktır. Bunun en büyük teminatı ise şehitlerimiz ve gazilerimizdir. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şubesi olarak şehit ve gazilerimizi saygı ile anıyoruz” dedi.

“Yüzbaşı Ramiz Turan ve Piyade Er Murat Önoğlu’nu sembolik mezarı başında andılar”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Salihli Şube Başkanı Nevzat Aydın ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Daha sonra Kıbrıs Barış Harekâtı’nda şehit olan 39.Tümen Tank Taburu 2.Bölük Komutanı Yüzbaşı Ramiz Turan ve Piyade Er Murat Önoğlu’nu Şehit Mehmetçik Anıtı’nda yer alan sembolik mezarı başında andılar.