Ziraat Odaları Domates Üreticisinin Sesi Oldu

Manisa Ovasında geçtiğimiz günlerde salçalık domates'te hasat başladı. Fakat hasat sürecinde fiyatlar üreticinin beklentilerinin çok uzağında kalınca girdi maliyetleri de artan üretici zor duruma düşmüştü. Fiyatların bu hafta itibariyle daha da düşerek 1,70 TL seviyelerine kadar inmesinin ardından Manisa'sa bulunann Ziraat Odalarının Başkanları ortak bir basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdi. 

Başkanlar tarafından yapılan ortak açıklamada, “Ürünleri dışarıdan ithal ederken ihtiyaç fazlası yetiştirdiğimiz domates, biber, kavun ve karpuz gibi ürünler tarlada kalıyor.  Bu şartlar iyileştirilmezse çiftçilerimiz üretemez, tarlasını traktörünü satmak zorunda kalır” vurgusu yapıldı. 

Yapılan açıklamada, “İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle yaşadığımız hasat döneminde bütün tarım ürünlerinde çiftçimiz zarar etmektedir.  Son yılların en kötü hasat dönemini yaşamamızın sebebi yanlış tarım politikalarıdır. Yetiştirdiğimiz ürünlerin fiyatı yükseldiğinde ihracat yasaklanıyor ya da ithal ediliyor.  Üreticilerimizle birlikte tarım ürünlerini işleyen, ihraç eden fabrikalarda iflas ediyor. Buğday, pamuk ve mısır gibi ürünlere verilen prim düşük olduğu için çiftçimiz ekemiyor.  Bu ürünleri dışarıdan ithal ederken ihtiyaç fazlası yetiştirdiğimiz domates, biber, kavun ve karpuz gibi ürünler tarlada kalıyor.  Bu şartlar iyileştirilmezse çiftçilerimiz üretemez, tarlasını traktörünü satmak zorunda kalır.  Özellikle salçalık domateste acil çözüm bulunmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile salça fabrikaları arasında acilen çözüm odaklı tedbirlerin alınmasını temenni ediyoruz” denildi. 

Şehzadeler Ziraat Odasında gerçekleştirilen açıklamaya Saruhanlı, Turgutlu, Gölmarmara, Salihli, Akhisar, Kırkağaç, Demirci, Kula ziraat odaları başkanları katıldı.