Şahin,” 19 Şubat 1915, Çanakkale Deniz Muharebesinin başladığı tarih“
Şahin,” 19 Şubat 1915, Çanakkale Deniz Muharebesinin başladığı tarih“
19 Şubat 1915, Çanakkale Deniz Muharebesi’nin başladığı tarih olduğu belirtildi.
19 Şubat 1915, Çanakkale Deniz Muharebesi’nin başladığı tarih olduğu belirtildi. Araştırmacı Tarihçi Mehmet Şahin, “19 Şubatta başlayan Çanakkale Deniz muharebesi; 1071 Malazgirt zaferiyle Anadolu’ya yerleşen Türkleri, Anadolu’dan atmak için başlatılmıştır. Böylece İtilaf donanması diye adlandırdığımız aslında bir haçlı ordusudur. Savaşın 2 temel amacı vardır: 1)Boğazları geçip Rusya’ya yardım götürmek, 2)Osmanlı’nın başkenti olan İstanbul’u alıp Türkleri parçalamaktır. Bu sebeplerle 19 Şubat günü dünyanın en büyük zırhlıları Çanakkale boğazına gelip bombardımana başlamışlardı”dedi.
Araştırmacı Tarihçi Mehmet Şahin 19 Şubatta başlayan Çanakkale Deniz muharebesi; 1071 Malazgirt zaferiyle Anadolu’ya yerleşen Türkleri, Anadolu’dan atmak için başlatılmış olduğunu belirterek ,” İtilaf donanması diye adlandırdığımız aslında bir haçlı ordusudur. Savaşın 2 temel amacı vardır: 1)Boğazları geçip Rusya’ya yardım götürmek, 2)Osmanlı’nın başkenti olan İstanbul’u alıp Türkleri parçalamaktır. Bu sebeplerle 19 Şubat günü dünyanın en büyük zırhlıları Çanakkale boğazına gelip bombardımana başlamışlardı”dedi.
“İtilaf donanması diye adlandırdığımız aslında bir haçlı ordusudur”
“İtilaf donanması diye adlandırdığımız aslında bir haçlı ordusudur” diyen Araştırmacı Tarihçi Mehmet Şahin,”19 Şubat 1915 tarihinde bombardımana başlayan İtilaflar Türklerin korkup teslim olacaklarını düşünüyorlardı. Oysa Türk’ün teslim olmayacağını ne de çabuk unutmuşlardı. O kadar çok, top ve mermi yağıyordu yiğitlerimizin üzerine. Sanki haçlılar 1071’den beri süre gelen hırslarını üzerimize kusmaya başladılar. İlk başlarda bataryalarımız cevap vermekte zorlanmıştı. Çünkü bizim topçularımızın menzili tahmini olarak 16 km, onların ise 22 km idi. Bu yüzden attığımız toplar hedefe ulaşmıyordu. Yiğitlerimiz donanma ateşi altında kısılıp kalmışlardı. Hepsinde aynı düşünce vardı. “Keşke bir karaya çıksalar. Çıksalar da hepsinin işini bitirsek” diye düşünüyordu aslanlar. Bataryalarımızı ve arka siper hatlarını çabucak halledip boğazı geçmek isteyen donanma menzilimize ara ara girip çıkmaya başlamıştı. Menzilimize giren bazı gemileri (Inflexible, Agamemnon, Gaulois) kahraman Türk topçuları başarılı bir şekilde vurmaya başlamıştı. Yara alan gemiler eğer batmamışsa geriye dönüp oradan uzaklaşıyor ve bakım için evlerine dönmüştü”dedi.
“Bu tecrübe Çanakkale deniz savaşının kazanılmasında en büyük rolü oynayacaktı”
Şahin, Çanakkale deniz savaşı başlamadan aylar önce 3 Kasım 1914’te itilaflar boğazı kontrol etmek için gelen 14 parçalık donanmadan 2 si İngiliz, 2 si de Fransız olmak üzere 4 geminin kıyıları vurduğunu ve 5’i subay olmak üzere 86 şehit verdiğimizi belirterek,” Hasta adam olarak adlandırdıkları Türkler bir aslan gibi ayağa kalkmış; biz ölmedik dercesine dünyaya meydan okumuşlardı. Çanakkale Deniz Muharebesi başlamadan aylar önce 3Kasım 1914’te itilaflar boğazı kontrol etmek için gelmiş 14 parçalık donanmadan 2 si İngiliz, 2 si de Fransız olmak üzere 4 gemi kıyıları vurmuş ve 5’i subay olmak üzere 86 yiğidimizi şehit vermiştik. Aslında Kasımda yapılan bu harekât 19 Şubattaki esas savaşın bir tatbikatı gibidir. 3 Kasımdaki tatbikati saldırma; İtilaflara nerede Türk topçusu var, mayın hattı ne durumda bunları anlamak için yapılmıştı. Elbette bu durum Türklere de birçok tecrübe kazandırmıştır. Ama hala vurulamamış birçok gemi vardı. Savaşa gelen bazı gemi isimlerine bakalım: İngiliz: Quen Elizabeth, Agamemnon, Lord Nelson, Inflexible, Triumph, Albion, Irresistable, Majestic, Ocean. Fransız: Bouvet, Gaulois, Souffren, Charlemagne, Canopus. Savaş sürerken saat 14.00 da Bouvet, Nusret’in döktüğü mayınlardan birine çarpar ve büyük bir patlamayla sarsılan gemi 603 personeliyle batar. İtilaflar şaşkın, itilaflar şoktaydı. Elbette bu durum Türklere de birçok tecrübe kazandırmıştır. En basitinden Cevat Paşa’nın 7 Mart’ı 8Mart’a bağlayan gecede denize döşettirdiği 26 adet son Osmanlı mayınının yeri hakkında tecrübe ettirmiştir. Bu tecrübe Çanakkale deniz savaşının kazanılmasında en büyük rolü oynayacaktır” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.