Patlıcan üreticileri maliyetlerden ve fiyatlardan yakındı

Ekonomi 24.08.2024 - 02:41, Güncelleme: 24.08.2024 - 02:41 2850+ kez okundu.
 

Patlıcan üreticileri maliyetlerden ve fiyatlardan yakındı

Salihli’de birçok üretici hasat sezonunu olumsuz yönde kapatırken patlıcan üreticileri de girdi maliyetlerinin yüksek fiyatların ise düşük olmasından yakındılar
Bu yıl işletmelere giden patlıcanların kilogram fiyatının 3, 00 TL, Koli olarak Sebze ve Meyve haline giden patlıcanların kilogramı ise 6,oo TL’den işlem gördüğünü belirten üreticiler, yetiştirdikleri ürünün tarlada kalmaması için mücadele ettiklerini söylediler.  “Yetiştirdiğimiz ürün bizim için çok değerlidir” Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Poyrazdamları Beldesi’nde yaşamını sürdüren üretici İsmail Kocakurt,”Bu yıl 15 dekar alan üzerinde patlıcan ekimi yaptık. Yetiştirdiğimiz ürün bizim için çok değerlidir ve tarlada kalmaması için mücadele ediyoruz.26 yaşındayım bu yıl tarımsal üretim alanında çektiğimiz sıkıntıları geçen yıllarda hiç yaşamamıştık. Geçen yıla göre girdi maliyetleri yüzde yüz arttı. Fiyatlar ise maliyetini karşılamıyor. işletmelere giden patlıcanların kilogram fiyatı3, 00 TL, Koli olarak Sebze ve Meyve haline giden patlıcanların kilogramı ise 6,oo TL’den işlem görmektedir ”dedi. “ Çiftçilerimizin yüzü maliyetlerinin yüksek ve fiyatların ise düşük olmasından dolayı gülmedi” Poyrazdamları Beldesi’nde üreticileri ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ise yaptığı açıklamada, ”Salihli Ziraat Odası olarak sezon başından beri arpa, buğday, kavun, karpuz, salatalık, biber, salçalık biber, domates ve patlıcan üretimi yapan çiftçinin girdi maliyetlerinin yüksek ve fiyatların ise düşük olmasından dolayı yüzünün gülmediğini söyledik. Salihli’de çiftçilerimiz ile sık sık bir araya geliyoruz. Tüccarlar ve işletmeler belirli süre içerisinde ürün alımı yaptıktan sonra fiyat indirimine gidiyorlar. Bu süreçte ürettiği üründen para kazanamayacını gördüğü için ya tarlasını sürüyor, ya da yetiştirdiğimiz ürün tarlada çürüyeceğine halkımız yararlansın diyerek bedava dağıtıyor. Geçen hafta içerinde bir üreticimiz 600 ton kavun ve karpuz, diğer bir üreticimiz 400 ton salçalık domates ve yine bir üreticimiz 400 ton patlıcan dağıttı. Üretimde girdi maliyetlerinin yüksek fiyatların düşük olması nedeniyle üretiği ürünün karşılığını alamayan çiftçimiz biter. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Denetimlerinizi sıklaştırın, çiftçilerimize destek verin. Pandemi sürecinde çiftçinin ne kadar önemli olduğunu, sebze ve meyve hallerinin dolduğunu, manav ve marketlerde hiçbir ürünün eksik olmadığını gördük. Çünkü çiftçilerimiz yaptığı üretimle ne kadar önemli olduklarını kanıtladı. Girdi maliyetlerinin yüksek olduğu ve fiyatların düştüğü bir ortamda para kazanamıyacaklarını düşünen gençlerimiz başka iş sektörlerine yöneliyor. Kısacası başka sektörlerde istihdam etmeyi düşünen gençlerimizi kaybediyoruz ”dedi.
Salihli’de birçok üretici hasat sezonunu olumsuz yönde kapatırken patlıcan üreticileri de girdi maliyetlerinin yüksek fiyatların ise düşük olmasından yakındılar

Bu yıl işletmelere giden patlıcanların kilogram fiyatının 3, 00 TL, Koli olarak Sebze ve Meyve haline giden patlıcanların kilogramı ise 6,oo TL’den işlem gördüğünü belirten üreticiler, yetiştirdikleri ürünün tarlada kalmaması için mücadele ettiklerini söylediler.

 “Yetiştirdiğimiz ürün bizim için çok değerlidir”

Salihli’ye bağlı ve yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Poyrazdamları Beldesi’nde yaşamını sürdüren üretici İsmail Kocakurt,”Bu yıl 15 dekar alan üzerinde patlıcan ekimi yaptık. Yetiştirdiğimiz ürün bizim için çok değerlidir ve tarlada kalmaması için mücadele ediyoruz.26 yaşındayım bu yıl tarımsal üretim alanında çektiğimiz sıkıntıları geçen yıllarda hiç yaşamamıştık. Geçen yıla göre girdi maliyetleri yüzde yüz arttı. Fiyatlar ise maliyetini karşılamıyor. işletmelere giden patlıcanların kilogram fiyatı3, 00 TL, Koli olarak Sebze ve Meyve haline giden patlıcanların kilogramı ise 6,oo TL’den işlem görmektedir ”dedi.

“ Çiftçilerimizin yüzü maliyetlerinin yüksek ve fiyatların ise düşük olmasından dolayı gülmedi”

Poyrazdamları Beldesi’nde üreticileri ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ise yaptığı açıklamada, ”Salihli Ziraat Odası olarak sezon başından beri arpa, buğday, kavun, karpuz, salatalık, biber, salçalık biber, domates ve patlıcan üretimi yapan çiftçinin girdi maliyetlerinin yüksek ve fiyatların ise düşük olmasından dolayı yüzünün gülmediğini söyledik.

Salihli’de çiftçilerimiz ile sık sık bir araya geliyoruz. Tüccarlar ve işletmeler belirli süre içerisinde ürün alımı yaptıktan sonra fiyat indirimine gidiyorlar. Bu süreçte ürettiği üründen para kazanamayacını gördüğü için ya tarlasını sürüyor, ya da yetiştirdiğimiz ürün tarlada çürüyeceğine halkımız yararlansın diyerek bedava dağıtıyor. Geçen hafta içerinde bir üreticimiz 600 ton kavun ve karpuz, diğer bir üreticimiz 400 ton salçalık domates ve yine bir üreticimiz 400 ton patlıcan dağıttı. Üretimde girdi maliyetlerinin yüksek fiyatların düşük olması nedeniyle üretiği ürünün karşılığını alamayan çiftçimiz biter. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Denetimlerinizi sıklaştırın, çiftçilerimize destek verin. Pandemi sürecinde çiftçinin ne kadar önemli olduğunu, sebze ve meyve hallerinin dolduğunu, manav ve marketlerde hiçbir ürünün eksik olmadığını gördük. Çünkü çiftçilerimiz yaptığı üretimle ne kadar önemli olduklarını kanıtladı. Girdi maliyetlerinin yüksek olduğu ve fiyatların düştüğü bir ortamda para kazanamıyacaklarını düşünen gençlerimiz başka iş sektörlerine yöneliyor. Kısacası başka sektörlerde istihdam etmeyi düşünen gençlerimizi kaybediyoruz ”dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.