Kral Midas'ın şifa bulduğu Kazan'da çevre temizliği yapıldı

Gündem 19.09.2024 - 00:41, Güncelleme: 19.09.2024 - 00:41 303 kez okundu.
 

Kral Midas'ın şifa bulduğu Kazan'da çevre temizliği yapıldı

Salihli’de Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Çamurhamamı Köyü dev kazanlarında yapıldı.
Salihli Belediyesi ve Jeoparkı Belediyeler Birliği tarafından, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı jeositleri arasında yer alan Çamurhamamı Köyü dev kazanlarında gerçekleştirilen etkinlikte çöpler toplandı. Toplanan çöpler, Salihli Belediyesine ait çöp kamyonuyla geri dönüşüme gönderildi. Etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Aslan, Jeopark Belediyeler Birliği yetkilileri, Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü Yetkilileri ve temizlik personeli, Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mahalle Muhtarı Atakan Oğuz ve çevre gönüllüleri katıldı. “ Kral Midas’ın yıkandığı yer” Kral Midas, Gordion kentinde yaşayan efsanevi Frigya krallarındandır.  İÖ. 738 yılı ile İÖ. 696 yılına kadar yaşadığı Gordion'a kral olması da çok ilginçtir; Geride varis bırakmadan ölen Kralın yerine, kimi seçeceklerine karar veremeyen Frigyalılara kâhinler bir tavsiyede bulunmuştu:  “ Ülkeye araba ile ilk gelen kişi kral yapılsın!” Bu bekleyiş içinde kentin kapısından kullandığı kağnı (Öküz arabası) ile genç Midas girer. Yanında annesi Kibele ve babası Gordios vardır.  Halk yaşlı Gordios’u kral seçer. Bir şans eseri Kral olan Gordios öldükten sonra ise yerine öykümüze konu olan oğlu Midas geçer. Öykü şöyledir. “Eğlence tanrısı Dionysos’ un (Bacchus) yoldaşı Satiros, Frigya'yı gezerken Midas'ın gül bahçesinde uyuyakalmış. Satiros'u bulup, on gün on gece sarayında ağırlayan Midas'ın konukseverliğinden etkilenen Dionysos, kralın bir dileğini gerçekleştireceğini söylemiş. Kral Midas da her dokunduğunun altına dönüşmesini ve böylece daha zengin olmayı istemiş. Ancak yemek için dokunduğu yiyecekler, içecekler ve ünlü gül bahçesi bile altına dönüşünce, kral Dionysos'dan bu uğursuz gücü geri almasını istemiş. Midas'ın durumuna acıyan tanrı Dionysos krala, Sardes’de, Paktalos Irmağı’nda olan kazanda yıkanmasını söylemiş. Bu ırmakta yıkanan Midas, her tuttuğunun altına dönüşmesinden kurtulmuş ama o günden sonra Paktolos ırmağı altın akmaya başlamış. Herodot, ünlü tarih kitabında öyküyü böyle anlatır ve devam eder; “Sardes’lilerin altın zenginliği Paktalos ırmağındaki altınlardan gelir. Irmakta o kadar çok altın vardır ki halk kestiği koyun postlarını bu ırmağa atar, tüylerin arasından altın parçalarını toplar. Çamur Hamamı Köyü gezilip görülmesi gereken ve turizm açısından önemli bir yerdir.
Salihli’de Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Çamurhamamı Köyü dev kazanlarında yapıldı.

Salihli Belediyesi ve Jeoparkı Belediyeler Birliği tarafından, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı jeositleri arasında yer alan Çamurhamamı Köyü dev kazanlarında gerçekleştirilen etkinlikte çöpler toplandı. Toplanan çöpler, Salihli Belediyesine ait çöp kamyonuyla geri dönüşüme gönderildi.

Etkinliğe Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Aslan, Jeopark Belediyeler Birliği yetkilileri, Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü Yetkilileri ve temizlik personeli, Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mahalle Muhtarı Atakan Oğuz ve çevre gönüllüleri katıldı.

“ Kral Midas’ın yıkandığı yer”

Kral Midas, Gordion kentinde yaşayan efsanevi Frigya krallarındandır.  İÖ. 738 yılı ile İÖ. 696 yılına kadar yaşadığı Gordion'a kral olması da çok ilginçtir; Geride varis bırakmadan ölen Kralın yerine, kimi seçeceklerine karar veremeyen Frigyalılara kâhinler bir tavsiyede bulunmuştu:  “ Ülkeye araba ile ilk gelen kişi kral yapılsın!” Bu bekleyiş içinde kentin kapısından kullandığı kağnı (Öküz arabası) ile genç Midas girer. Yanında annesi Kibele ve babası Gordios vardır.  Halk yaşlı Gordios’u kral seçer. Bir şans eseri Kral olan Gordios öldükten sonra ise yerine öykümüze konu olan oğlu Midas geçer. Öykü şöyledir. “Eğlence tanrısı Dionysos’ un (Bacchus) yoldaşı Satiros, Frigya'yı gezerken Midas'ın gül bahçesinde uyuyakalmış. Satiros'u bulup, on gün on gece sarayında ağırlayan Midas'ın konukseverliğinden etkilenen Dionysos, kralın bir dileğini gerçekleştireceğini söylemiş. Kral Midas da her dokunduğunun altına dönüşmesini ve böylece daha zengin olmayı istemiş. Ancak yemek için dokunduğu yiyecekler, içecekler ve ünlü gül bahçesi bile altına dönüşünce, kral Dionysos'dan bu uğursuz gücü geri almasını istemiş. Midas'ın durumuna acıyan tanrı Dionysos krala, Sardes’de, Paktalos Irmağı’nda olan kazanda yıkanmasını söylemiş. Bu ırmakta yıkanan Midas, her tuttuğunun altına dönüşmesinden kurtulmuş ama o günden sonra Paktolos ırmağı altın akmaya başlamış. Herodot, ünlü tarih kitabında öyküyü böyle anlatır ve devam eder; “Sardes’lilerin altın zenginliği Paktalos ırmağındaki altınlardan gelir. Irmakta o kadar çok altın vardır ki halk kestiği koyun postlarını bu ırmağa atar, tüylerin arasından altın parçalarını toplar. Çamur Hamamı Köyü gezilip görülmesi gereken ve turizm açısından önemli bir yerdir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.