Manisa'nın ikinci Kapadokya'sı keşfedilmeyi bekliyor
Manisa'nın ikinci Kapadokya'sı keşfedilmeyi bekliyor
Salihli’de Kaymakamlık, Ticaret ve Sanayi Odası, Salihli Turizm Derneği ile Şehit Ahmet Özsoy Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen Kırsal ve Ekolojik Turizm kursu devam ediyor.
Uygulamalı Programı kapsamında kursiyerler, Manisa'nın keşfedilmeyi bekleyen ve bir nevi 2. Kapadokya'sı olan Selendi’de örnek tesis olarak Şato Köy evini ziyaret ederek kahvaltı yaptılar. Ardından Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr Şaban Gürcan’ın rehberliğinde Gelin Kayası, Kervan kayalar ve Selendi Peribacalarını gezdiler.
Kursiyerler uygulamalı eğitim gezisi dönüşü yapıkları açıklamada, Kervan kayalar, Gelin Kayası, Peribacaları ile Temiz havası, toprağı, doğası ve kültürüyle Selendi’nin keşfedilmeyi beklediğini söylediler.
“ Selendi keşfedilmeyi bekleyen şirin bir ilçe”
Prof. Dr Şaban Gürcan, “Selendi Lidya döneminde önemli bir kent olduğu düşünülen Slandos Antik Kenti’nin yakınında kurulmuş bir ilçedir. Yine Slandos Antik Kenti ve İlçe merkezi arasında bulunan ve batı ucunda yer alan Terstepe Höyüğü Manisa’nın da en büyük höyüğü olması daha önceki dönemlerde de önemli bir yer olduğunun işareti olarak değerlendirilebilir. Arkeologlardan edinilen bilgilere göre bu höyükte 7500 yıl öncesine kadar yaşam izleri bulunabileceği tahmin edilmektedir. Selendi ilçesi tarihi özelliklerine göre önemli bir yer olmasına rağmen yakın zamanda Manisa’nın sosyo-ekonomik yönden en az gelişmiş ilçelerinden biri olarak kalmıştır. Bu nedenle sürekli göç veren ilçe nüfusu çok azalmıştır. Turizm de yok denecek kadar az iken 2018 yılında açılan Şato Köy evi ile birlikte Selendi turizm de dikkat çekmeye başlamıştır. Kısacası Selendi, doğal güzellikleri ve Tarihi değerleri ile keşfedilmeyi bekleyen şirin ilçe ”dedi.
“Gelin kayasının ilginç hikâyesi “
Prof. Dr Şaban Gürcan, ” Yörükler deve Kervanları ile göç ederlerken deve yüklerinin en üstüne yiyeceklerini koyarlarmış. Böylece yolculuk sırasında yemek molası verildiğinde kolaylık olurmuş. Bir göç sırasında yeni doğum yapmış bir gelinin bebeği sürekli ağlıyormuş. Mola sırasında kaynana geline bebeğin ağlamasının nedeninin altını kirlettiğinden olabileceğini söylemiş ve bebeğin altını temizlemesi için gelinine çıkışmış. Gelin de sinirle elini heybeye atmış eline ilk gelen yufka ile bebeğin altını silince taş kesilmiş. Bu hikaye nimete yapılan saygısızlığın sonucunun çok kötü olacağını anlatmak için nesilden nesile aktarılmış.
“Güzel bir gezi oldu”
Salihli Turizm Derneği Başkanı Kadir Durmaz,” Salihli Kaymakamlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, Salihli Turizm Derneği ve Şehit Ahmet Özsoy Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen Kırsal ve Ekolojik Turizm kursu devam ediyor. Uygulamalı Programı kapsamında kursiyerlerimizle Selendi’ye bir gezi düzenledik. Örnek tesis olarak Şato Köy evini ziyaret edildi. Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr Şaban Gürcan’ın rehberliğinde Gelin Kayası, Kervan kayalar ve Selendi Peribacaları gezildi” dedi.
Uygulamalı Programı kapsamında gerçekleştirilen gezi ’ye Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, Salihli TSO Talat Zurnacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Öğretmeni Aziz Güvez, Salihli Turizm Derneği Başkanı Kadir Durmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri ile kursiyerler katıldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.