Portekizli öğretmenler Kula-Salihli UNESCO Jeoparkı'nda

Gündem 19.04.2025 - 02:41, Güncelleme: 19.04.2025 - 02:41 781 kez okundu.
 

Portekizli öğretmenler Kula-Salihli UNESCO Jeoparkı'nda

Türkiye’nin en genç volkanlarına ev sahipliği yaparak, bu alanda ülkenin tek UNESCO tescilli jeoparkı olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, yerli ve yabancı eğitimcilere ve araştırmacalara açık laboratuvar olma hizmetini sürdürüyor.
Türkiye’deki coğrafi ve biyolojik çeşitliği incelemek ve edindikleri deneyimleri öğrencilerine aktarmayı amaçlayan Portekizli coğrafya ve biyoloji öğretmenleri, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Barış Semiz'in rehberliğinde 12 bin yıl önce faaliyete geçen volkan konilerini ve lav kalıntılarının bulunduğu alanı gezerek, Türk uzmanlardan bilgi aldı. Doç. Dr. Semiz, Portekiz Biyoloji ve Jeoloji Öğretmenleri Derneğinin düzenlediği gezide, konuk öğretmenlere Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nı anlattıklarını belirterek, "Nevşehir'den başladık. Kapadokya'daki volkanik alanları anlattık. Denizli'de Pamukkale ve travertenleri, mağaraları, daha sonra Salda gölü ve çevresindeki oluşumları kendilerine anlattık. Bugün ve yarını ise ülkemizin en önemli jeoparklarından olan Kula-Salihli Global Jeoparkı'na ayırdık." dedi. Portekiz Biyoloji ve Jeoloji Öğretmenleri Derneği Başkanı Adao Mendes de gezilerinin kendileri için çok faydalı olduğunu dile getirerek, "Portekiz’de öğretmenlerin de belirli zamanlarda bilgilerini tazelemeleri gerekiyor. Bu bilgilerini tazeledikten sonra öğrencilerine aktarıyorlar. Biz hepimiz biyoloji ve jeoloji öğretmenleriyiz, tekrardan bilgilerimizi tazeleyip yeni gördüğümüz yerleri öğrencilerimize aktarabilmek için Türkiye seyahatine çıktık. Özellikle burayı bu şekilde seçtik. Kula’yı çok beğendik. Buna benzer yerler Portekiz’de de var. Burası kendine göre daha değişik daha orijinal öğeler barındırıyor." diye konuştu. Jeoloji Öğretmeni Carla Simoes, yer bilimleriyle ilgili çalışmaları kitaplardan ve yayınların dışında yerinde yapmanın önemine dikkati çekerek, "Buraya gelerek Türkiye’nin pek çok yerinde jeolojik incelemeler yaptık. Her şeyi kendi gözümüzle gördük, her şeyi daha iyi inceleyebildik. Aynı zamanda ülkenin kültürünü de tanımış olduk, bununla beraber çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin en genç volkanlarına ev sahipliği yaparak, bu alanda ülkenin tek UNESCO tescilli jeoparkı olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, yerli ve yabancı eğitimcilere ve araştırmacalara açık laboratuvar olma hizmetini sürdürüyor.

Türkiye’deki coğrafi ve biyolojik çeşitliği incelemek ve edindikleri deneyimleri öğrencilerine aktarmayı amaçlayan Portekizli coğrafya ve biyoloji öğretmenleri, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Barış Semiz'in rehberliğinde 12 bin yıl önce faaliyete geçen volkan konilerini ve lav kalıntılarının bulunduğu alanı gezerek, Türk uzmanlardan bilgi aldı.

Doç. Dr. Semiz, Portekiz Biyoloji ve Jeoloji Öğretmenleri Derneğinin düzenlediği gezide, konuk öğretmenlere Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nı anlattıklarını belirterek, "Nevşehir'den başladık. Kapadokya'daki volkanik alanları anlattık. Denizli'de Pamukkale ve travertenleri, mağaraları, daha sonra Salda gölü ve çevresindeki oluşumları kendilerine anlattık. Bugün ve yarını ise ülkemizin en önemli jeoparklarından olan Kula-Salihli Global Jeoparkı'na ayırdık." dedi.
Portekiz Biyoloji ve Jeoloji Öğretmenleri Derneği Başkanı Adao Mendes de gezilerinin kendileri için çok faydalı olduğunu dile getirerek, "Portekiz’de öğretmenlerin de belirli zamanlarda bilgilerini tazelemeleri gerekiyor. Bu bilgilerini tazeledikten sonra öğrencilerine aktarıyorlar. Biz hepimiz biyoloji ve jeoloji öğretmenleriyiz, tekrardan bilgilerimizi tazeleyip yeni gördüğümüz yerleri öğrencilerimize aktarabilmek için Türkiye seyahatine çıktık. Özellikle burayı bu şekilde seçtik. Kula’yı çok beğendik. Buna benzer yerler Portekiz’de de var. Burası kendine göre daha değişik daha orijinal öğeler barındırıyor." diye konuştu.

Jeoloji Öğretmeni Carla Simoes, yer bilimleriyle ilgili çalışmaları kitaplardan ve yayınların dışında yerinde yapmanın önemine dikkati çekerek, "Buraya gelerek Türkiye’nin pek çok yerinde jeolojik incelemeler yaptık. Her şeyi kendi gözümüzle gördük, her şeyi daha iyi inceleyebildik. Aynı zamanda ülkenin kültürünü de tanımış olduk, bununla beraber çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.