Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümde Hasat Başladı

Ekonomi 25.07.2024 - 01:48, Güncelleme: 25.07.2024 - 01:48 2623+ kez okundu.
 

Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümde Hasat Başladı

Üzümün başkenti Manisa’da Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümün hasadı Şehzadeler İlçesi Tekeliler Mahallesinde başladı.
Üzümün başkenti Manisa’da Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümün hasadı başladı. Hasat çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Şehzadeler İlçesi Tekeliler Mahallesine giden Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, üreticilerle birlikte üzüm kesti. Üzümün özen isteyen bir ürün olduğuna vurgu yapan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü isminden de anlaşacağı üzere Sultani yani sultanlara layık olan bir üzüm. Dolaysıyla ülkemizin önemli bir ihracat ürünü. Uzun yıllardan bu yana bu coğrafyadan Avrupa başta olmak üzere birçok pazara da ulaşan önemli bir meyvedir. Tabi önemli pazarlara gidiyor. Kuru üzüm olarak İngiltere, Hollanda, Almanya gibi hakikaten tüketici talebinin çok özel olduğu zor pazarların olduğu pazarlara hazırlanıyor. Dolaysıyla üretim süreci de hasat süreci de o derece hassas olmak zorunda. 500-550 milyon dolarlık bir ihracattan bahsediyoruz. İhracat kapsamında iş ve işlemleri bir yıl boyunca sürüyor. 24 Temmuz’da komisyon kararıyla Sultani çekirdeksiz üzüm için kesim kararı verildi. Bugün ilk kesimi gerçekleştiriyoruz. 25 Temmuz’da ise taze olarak pazarlarda olacak. İhracat olarak yola çıkacak. Sultani çekirdeksiz üzüm üreten tüm ilçelerimizde 90 kişilik ekiple rekolte çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmayı Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz yapıyoruz. Tüm paydaşlar bizim çalışmamız içerisinde yer alıyor. Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Araştırma Enstitüsü gibi kurumlar paydaşlarımız arasında yer alıyor” dedi. Değişen iklim şartlarından dolayı sahada sıcaklığın artmasıyla birlikte 10-15 günlük bir erkenciliğin söz konusu olduğunu vurgulayan İl Müdürü Öztürk, “Üzüm ve diğer ürünlerde bu şekilde gözlemimiz var. 10-15 gün öne çekilmiş durumda. Bu da iklimin getirdiği karşımızdaki bir sonuç. Bütün bunlara göre çiftçilerimiz bu değişkenliklere göre planlamalarını yapıyor” şeklinde konuştu. Gerçekleşen hasat çalışmasına; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, konu sorumlusu teknik personeller ile üreticiler katıldı.  
Üzümün başkenti Manisa’da Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümün hasadı Şehzadeler İlçesi Tekeliler Mahallesinde başladı.

Üzümün başkenti Manisa’da Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzümün hasadı başladı. Hasat çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Şehzadeler İlçesi Tekeliler Mahallesine giden Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, üreticilerle birlikte üzüm kesti.

Üzümün özen isteyen bir ürün olduğuna vurgu yapan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü isminden de anlaşacağı üzere Sultani yani sultanlara layık olan bir üzüm. Dolaysıyla ülkemizin önemli bir ihracat ürünü. Uzun yıllardan bu yana bu coğrafyadan Avrupa başta olmak üzere birçok pazara da ulaşan önemli bir meyvedir. Tabi önemli pazarlara gidiyor. Kuru üzüm olarak İngiltere, Hollanda, Almanya gibi hakikaten tüketici talebinin çok özel olduğu zor pazarların olduğu pazarlara hazırlanıyor. Dolaysıyla üretim süreci de hasat süreci de o derece hassas olmak zorunda. 500-550 milyon dolarlık bir ihracattan bahsediyoruz. İhracat kapsamında iş ve işlemleri bir yıl boyunca sürüyor. 24 Temmuz’da komisyon kararıyla Sultani çekirdeksiz üzüm için kesim kararı verildi. Bugün ilk kesimi gerçekleştiriyoruz. 25 Temmuz’da ise taze olarak pazarlarda olacak. İhracat olarak yola çıkacak.
Sultani çekirdeksiz üzüm üreten tüm ilçelerimizde 90 kişilik ekiple rekolte çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmayı Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz yapıyoruz. Tüm paydaşlar bizim çalışmamız içerisinde yer alıyor. Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Araştırma Enstitüsü gibi kurumlar paydaşlarımız arasında yer alıyor” dedi.

Değişen iklim şartlarından dolayı sahada sıcaklığın artmasıyla birlikte 10-15 günlük bir erkenciliğin söz konusu olduğunu vurgulayan İl Müdürü Öztürk, “Üzüm ve diğer ürünlerde bu şekilde gözlemimiz var. 10-15 gün öne çekilmiş durumda. Bu da iklimin getirdiği karşımızdaki bir sonuç. Bütün bunlara göre çiftçilerimiz bu değişkenliklere göre planlamalarını yapıyor” şeklinde konuştu.

Gerçekleşen hasat çalışmasına; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, konu sorumlusu teknik personeller ile üreticiler katıldı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.