Fıstıkçamı Ormanları Orman Köylüsüne Gelir Kapısı Oluyor

Ekonomi 22.03.2023 - 01:38, Güncelleme: 22.03.2023 - 01:38 950+ kez okundu.
 

Fıstıkçamı Ormanları Orman Köylüsüne Gelir Kapısı Oluyor

Kozak Yaylası fıstıkçamı ormanlarında kozalak hasadı yapan Karaveliler Mahallesi sakinleri yılda hane başına ortalama 600 bin TL gelir elde ettiklerini söylüyor
Türkiye'nin adeta çam fıstığı deposu olan İzmir'in Bergama İlçesi Kozak Yaylası fıstıkçamı ormanlarında kozalak hasatı yapan Karaveliler Mahallesi sakinleri yılda hane başına ortalama 600 bin TL gelir elde ettiklerini söylüyor. Kilosu çeyrek altınla yarışan çam fıstığı, yöre halkı için önemli bir gelir kapısı olmakta. Türkiye'nin çam fıstığı üretiminin %70'ini karşılayan Bergama Kozak yaylası fıstıkçamı ormanlarında son 10 yıldır yaşanan verim kayıplarına rağmen, çam fıstığı orman köylüsünün yüzünü güldürmeye devam ediyor. Kozak Yaylası'nın orman köylerinden olan Karaveliler Mahallesi'nde de şu sıralar çam fıstığı hasatı telaşı sarmış durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce 1992 Yılından 2011 Yılına kadar çeşitli dönemlerde köy tüzel kişiliğine tahsis edilen özel ağaçlandırma projeleriyle yöre halkının faydalanmasına sunulan fıstıkçamı ormanlarından bugün itibariyle toplam 317 haneye çok önemli bir gelir kapısı olmuş durumda. Karaveliler Mahallesi Muhtarı Ferudun Gürkaya;  geçtiğimiz yıl hane başına 600 bin TL gelir elde edildiğini söyledi. Mahalle Muhtarı Gürkaya;  Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğüne teşekkür ederek bölgedeki ormanlara gözleri, gibi baktıklarını Bergama Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte iş birliği içinde olduklarını söyledi. Metrelerce yükseklikteki fıstıkçamı ağaçlarına tırmanarak çam kozalağı hasatını yapan orman köylüsü Ali Demiroluk isimli vatandaş günlük 450 TL kazandığını aile bütçesine katkı sağladığını söyledi. Kozak Orman İşletme Şefi Mehtap Yıldırım ise;  Karaveliler Mahallesi özel ağaçlandırma sahasının toplamda 662 hektar olduğunu, İzmir İlinde en fazla özel ağaçlandırma yapma başarısı gösterebilen ve tüm köylünün faydalandığı önemli bir kırsal kalkınma projesi olduğunu söyledi. Orman İşletme Şefi Yıldırım,  bölgenin orman yangınları açısından oldukça kritik bir bölge olmasına rağmen çok ender yangın çıktığını,  çıksa bile orman köylüsünün büyük duyarlılığı ve iş birliği sayesinde hemen kontrol altına alınıp söndürüldüğünü sözlerine ekledi.​​
Kozak Yaylası fıstıkçamı ormanlarında kozalak hasadı yapan Karaveliler Mahallesi sakinleri yılda hane başına ortalama 600 bin TL gelir elde ettiklerini söylüyor

Türkiye'nin adeta çam fıstığı deposu olan İzmir'in Bergama İlçesi Kozak Yaylası fıstıkçamı ormanlarında kozalak hasatı yapan Karaveliler Mahallesi sakinleri yılda hane başına ortalama 600 bin TL gelir elde ettiklerini söylüyor.

Kilosu çeyrek altınla yarışan çam fıstığı, yöre halkı için önemli bir gelir kapısı olmakta. Türkiye'nin çam fıstığı üretiminin %70'ini karşılayan Bergama Kozak yaylası fıstıkçamı ormanlarında son 10 yıldır yaşanan verim kayıplarına rağmen, çam fıstığı orman köylüsünün yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Kozak Yaylası'nın orman köylerinden olan Karaveliler Mahallesi'nde de şu sıralar çam fıstığı hasatı telaşı sarmış durumda.

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce 1992 Yılından 2011 Yılına kadar çeşitli dönemlerde köy tüzel kişiliğine tahsis edilen özel ağaçlandırma projeleriyle yöre halkının faydalanmasına sunulan fıstıkçamı ormanlarından bugün itibariyle toplam 317 haneye çok önemli bir gelir kapısı olmuş durumda.

Karaveliler Mahallesi Muhtarı Ferudun Gürkaya;  geçtiğimiz yıl hane başına 600 bin TL gelir elde edildiğini söyledi. Mahalle Muhtarı Gürkaya;  Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğüne teşekkür ederek bölgedeki ormanlara gözleri, gibi baktıklarını Bergama Orman İşletme Müdürlüğü ile birlikte iş birliği içinde olduklarını söyledi.

Metrelerce yükseklikteki fıstıkçamı ağaçlarına tırmanarak çam kozalağı hasatını yapan orman köylüsü Ali Demiroluk isimli vatandaş günlük 450 TL kazandığını aile bütçesine katkı sağladığını söyledi.

Kozak Orman İşletme Şefi Mehtap Yıldırım ise;  Karaveliler Mahallesi özel ağaçlandırma sahasının toplamda 662 hektar olduğunu, İzmir İlinde en fazla özel ağaçlandırma yapma başarısı gösterebilen ve tüm köylünün faydalandığı önemli bir kırsal kalkınma projesi olduğunu söyledi. Orman İşletme Şefi Yıldırım,  bölgenin orman yangınları açısından oldukça kritik bir bölge olmasına rağmen çok ender yangın çıktığını,  çıksa bile orman köylüsünün büyük duyarlılığı ve iş birliği sayesinde hemen kontrol altına alınıp söndürüldüğünü sözlerine ekledi.​​

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.